Conacul Dobsa

Conacul a aparținut familiei lui Dobsa Lajos (tatăl Dobsa Samuel şi soţia sa, Dubois Amalia, au fost înnobilaţi de regele Fedinand al Ungariei în data de 26 ianuarie 1836 – n.n.) și a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Clădirea este în forma literei „L” și se compune din subsol și parter. Cele două laturi au la intersecție un turn. Fațada dinspre stradă are ferestrele drepte, iar fațada [...] Citește

Mormântul lui Dobsa Lajos

Cunoscutul actor, dramaturg, publicist şi om politic maghiar Dobsa Lajos a decedat la data de 8 iulie 1902, la Coşdeni. Mormântul său a fost proiectat și construit de un deal din apropierea satului, în apropierea izvorului mezotermal.

În localitatea de naştere (Makó), Dobsa Lajos are o placă comemorativă (pe locul fostei case părinteşti); o stradă îi poartă numele (lângă vechiul cimitir reformat); are o statuie realizată de către L[...] Citește

Stejar Secular

Situat la marginea satului, uriaş, de dimensiuni foarte impresionante, stejarul de la Coşdeni ar mai putea înfrumuseţa şi înnobila pământul Pomezeului încă multe decenii înainte.

Este vorba despre un stejar secular pedunculat din specia Quercus Robur, una dintre cele mai mari specii de stejar din România, care creşte activ timp de 200 de ani, având o longevitate care atinge frecvent vârsta de 600 ani. Este o adevărată embl[...] Citește

Izvor mezotermal

Este similar izvorului mezotermal din comuna vecină Răbăgani, declarat, încă din 1981, rezervație zoologică „cu faună malacologică relictară”.

Apa izvorului are aproximativ 26-27 grade Celsius pe tot parcursul anului şi este încă folosită de localnici, chiar şi iarna, pentru spălatul rufelor.

Potrivit studiilor, apa izvorului mezotermal din Coşdeni (chiar dacă nu are peste 37 grade Celsius) provine de la adâncimi vari[...] Citește

Stupină

Miere, polen, propolis, lăptişor de matcă, păstură, apilarnil, faguri, ceară - toate 100% naturale, din stupină!

Mierea de pădure, specifică zonei, este culeasă de albine de la diverse flori (zmeur, mur, etc). Acest sort de miere conţine şi mană (substanţa lipicioasă care se găseşte vara pe frunzele copacilor). Culoarea variază de la maroniu închis până la negru; are un conţinut mai scăzut de apă, deci este mai vâscoasă; absoarbe mai greu umiditatea din atmosferă.

[...] Citește

Stâne

În Pomezeu, nu este pășune pe care să nu se vadă o turmă de oi. Din fiecare sat se desprind cărări care leagă vatra aşezării de colibele de vară şi de stâne. Aici poţi descoperi oameni pricepuţi în producerea brânzeturilor după reţete moştenite din bătrâni: caş, telemea, urdă. Dar şi care să vă servească cu o tocăniţă de berbecuţ la ceaun, cu mămăligă...

Rada Varga Teodor (250 de oi) – Coşdeni 80, 0754995567

Duma Adrian [...] Citește

Vânătoare şi pescuit

Fondul de vânătoare Pomezeu, întins pe toată suprafaţa comunei, este unul dintre cele mai bine populate din judeţul Bihor. Aici se pot vâna mistreţ, cerb comun, urs, lup, vulpe, iepure şi fazan etc..

Pe râul Vida, care traversează întreaga comună, se pot pescui plătică, stiucă, scobar, clean, somn şi „verzişori”.

În întreaga comună, aproape la fiecare casă, se practică agricultura ecologică şi creşterea [...] Citește

Stadion

Este omologat pentru Liga a III-a; pe acesta îşi susţine meciurile de „acasă” formaţia locală Vida Pomezeu – Liga a V-a.

Contact: 0760694629 – Popa Costel

Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!” este derulat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu.

Copyright © 2018. Toate drepturile rezervate.

Powered by Virtual Craft®