Casă tradiţională – Sitani nr. 116

Casa de locuit, până la mijlocul secolului al XX-lea, avea următoarele componente: târnaţ cu stâlpi de lemn, adesea incrustaţi cu rozete solare, un spaţiu numit „tindă” din care se intra în „soba” dinspre uliţă, numită şi camera pentru „ospătoi” şi în camera dinspre grădină, camera de „şedere”. În partea dreaptă a târnaţului era cămara de alimente. În tindă, era cuptorul de copt pâ[...] Citește

Cheile Valea Videi-Dobreşti-Răcaş

Acestea se întind pe 12 km (sunt cele mai lungi din Munţii Apuseni) pe Valea Videi şi străbat şi localitatea Sitani.

Punctele de atracţie sunt dolinele, acele uriaşe pâlnii formate prin dizolvarea la suprafaţă a unor roci solubile (calcare şi dolomite), şi ciudatele lapiezuri sau uvale, forme de relief specifice fenomenelor carstice.

Cheile Videi sunt situate în bazinul mijlociu şi cel superior al văii, fiind delimitate în aval de lacul omonim iar, în amonte,[...] Citește

Moară de apă

Tradiţia folosirii morilor de apă în zona Pomezeului începe în secolul al XVIII-lea.

Roata morii din Sitani este fabricată din lemn, la fel ca întreg mecanismul - axe, roţi dinţate, jgheaburi, iar curelele de transmitere a mişcării, din piele. Întreg mecanismul morii este în stare de funcţionare, chiar dacă necesită mici intervenţii.

Clădirea are două încăperi cu niveluri diferite: una mai joasă, care permite accesu[...] Citește

Biserică de lemn

A fost edificată în 1738.

Are hramul „Sfântul Mare Mucenic, purtătorul de biruinţă”.

A fost mutată, în 1978, în localitatea Brăteşti, comuna vecină Răbăgani.

În anul 1905, preotul Ioan Cristea întocmeşte Cronica bisericii din Sitani, din care aflăm date foarte importante din punct de vedere istoric şi etnologic: „S-a întemeiat prin chitorul Mihaiu Vinter. Biserica s-a sfinţit în [...] Citește

Pălincărie

Căldare, borhod, vodcă, făţătură, 50-52 de grade, mărgele - acestea sunt cuvintele-cheie ale celor 4 pălincari din Pomezeu. Care, toamna, stau ore întregi lângă cazanele din care ies la propriu aburi de alcool şi au pălincă la discreţie...

Pălinca de Pomezeu e cunoscută şi recunoscută în toată România; este pălinca oficială a celebrului festival-concurs „D’ale porcului”. La fel de celebră este şi reţeta tradiţională de gâsca „la jar”, care se p[...] Citește

Vânătoare şi pescuit

Fondul de vânătoare Pomezeu, întins pe toată suprafaţa comunei, este unul dintre cele mai bine populate din judeţul Bihor. Aici se pot vâna mistreţ, cerb comun, urs, lup, vulpe, iepure şi fazan etc..

Pe râul Vida, care traversează întreaga comună, se pot pescui plătică, stiucă, scobar, clean, somn şi „verzişori”.

În întreaga comună, aproape la fiecare casă, se practică agricultura ecologică şi creşterea de [...] Citește

„Crescătorie” de ciuperci

De primăvara până toamna, pădurile din zonă sunt pline „la refuz” de hribi (pitoance) şi gălbiori. Crescute în mediul natural, fără îngrăşăminte chimice, fără niciun fel de intervenţie din partea omului, ciupercile îşi păstrează aromele şi savoarea caracteristice şi sunt foarte apreciate gastronomic.

Studiile arată că structura proteinelor (aminoacizii esenţiali) din ciuperci este asemănătoare cu cea din cazeina laptelui, albumina din ou, [...] Citește

Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!” este derulat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu.

Copyright © 2018. Toate drepturile rezervate.

Powered by Virtual Craft®