Biserică de lemn

A fost edificată în 1738.

Are hramul „Sfântul Mare Mucenic, purtătorul de biruinţă”.

A fost mutată, în 1978, în localitatea Brăteşti, comuna vecină Răbăgani.

În anul 1905, preotul Ioan Cristea întocmeşte Cronica bisericii din Sitani, din care aflăm date foarte importante din punct de vedere istoric şi etnologic: „S-a întemeiat prin chitorul Mihaiu Vinter. Biserica s-a sfinţit în 1739, 16 februarie, aceste litere se află tăiete în lemn deasupra uşii, cu litere cirile... Popa Flore, care a fost cantor bisericesc 64 de ani, fiind în etate de 96 de ani povestea că poporul din Sitani mergea la biserică în Câmpani (de Pomezeu) după spusele moşului său Dumitru Popa, care la zece ani după sfinţirea bisericii a urmat ca preot al Sitanilor”.

Pictura bisericii data din anul 1863 şi a fost opera unui zugrav ce se pare că a pictat şi biserica din Vălani. Arcul-dublou şi şi grinda-tirant sunt frumos împodobite cu crestături de formă lobată. Cu toate modificările ulterioare, portalul prezintă un interes artistic destul de mare. Brâul median care înconjoară biserica şi care se poate vedea şi astăzi, ne arată specuficul bisericilor de lemn din Bihor. Turnul cu baza octogonală şi săgeata ascuţită este bine proporţionat în ansamblul construcţiei.

După anul 2000, s-a înlocuit acoperişul, atât structura de lemn, cât şi învelitoarea, pe care s-a pus ţiglă, iar turla bisericii a fost învelită şi acoperită cu tablă. De asemenea în interior pereţii au fost placaţi şi pictaţi.

Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!” este derulat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu.

Copyright © 2018. Toate drepturile rezervate.

Powered by Virtual Craft®